Owoce jałowca są nie tylko przyprawą, ale i doskonałym środkiem leczniczym. Owoce jałowca zawierają m.in. olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, związki cukrowe (m.in. glukozy i fruktozy) oraz sole mineralne. Od połowy XX wieku był ceniony w medycynie oficjalnie jako środek moczopędny i przeciwobrzękowy. Kąpiele z dodatkiem jałowca działają relaksująco, łagodzą bóle mięśni. Z uwagi na swoje właściwości zdrowotne istnieją przeciwwskazania do jego stosowania, a zatem radzimy skonsultować się z lekarzem rodzinnym przed wprowadzeniem go do swojej diety.

 

JAŁOWCÓWKA

Jałowcówka to dość specyficzny trunek. Nie każdy za nią przepada, z uwagi na swój mocno wytrawny smak. Intensywny, gorzko-ostry, zbliżony do smaku Ginu. Ale nie zmienia to faktu, że ma wielu amatorów. Pomijając walory zapachowe i smakowe, rewelacyjnie sprawdza się przy przeziębieniach, przy chorobach układu moczowego, zapobiega wzdęciom, poprawia trawienie.

Przepis:

  • 25 dag jagód jałowca,
  • suszona skórka z ½ cytryny,
  • 10 dag cukru,
  • 1 l wódki czystej (45%),
  • 0,1 l spirytusu (90%),
  • 0,1 l przegotowanej źródlanej wody,

Jagody jałowca potłuc w moździerzu, wsypać do wyparzonego gąsiorka. Dodać skórkę z cytryny, zalać wódką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 tydzień. Z cukru i wody przygotować syrop i do jeszcze ciepłego dodać spirytus. Wymieszać. Wódkę z nad jałowca przefiltrować papierowy filtr do kawy, dodać do syropu i wymieszać. Odstawić na 24 godziny, a następnie rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej przez pół roku.

 

PRZEPIS NA GIN

Owoce jałowca lekko rozgnieść w moździerzu, zalać wódką dodać cynamon, skórkę z cytryny, goździki, miód i odstawić w ciepłe ciemne miejsce. Po upływie 2-3 tygodni trunek należy przefiltrować i przelać do butelki. Najlepiej przechować jeszcze przez 2-3 miesiące, by trunek lepiej dojrzał.

  • 20 owoców jałowca,
  • pół łyżeczki zmienionego cynamonu,
  • łyżkę startej cytryny,
  • kilka goździków,
  • 2 łyżeczki miodu, 
  • 0,5 l wódki (45-50%), 

 

PRZEPIS NA NAPAR JAŁOWCOWY

Łyżkę rozdrobnionych owoców jałowca (najlepiej jest trochę je utłuc w moździerzu) zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Przecedź. Pij po 1–2 łyżki w ciągu dnia jako środek moczopędny i żółciopędny. Napar można też dodawać do kąpieli o działaniu przeciwgośćcowym.

 

PRZEPIS NA NALEWKĘ JAŁOWCOWĄ

2 łyżki owoców jałowca lekko rozgnieć, zalej 200 ml spirytusu i odstaw na 14 dni. Potem przecedź. Przy dolegliwościach dróg żółciowych i artretyzmie zażywaj 3 razy dziennie po 5 kropli nalewki na łyżeczce cukru lub rozcieńczonych wodą. Nalewkę możesz także stosować do nacierania w bólach reumatycznych i gośćcowych, nerwobólach i zapaleniu korzonków nerwowych.

 

PRZEPIS NA WINO JAŁOWCOWE

Rozgnieć w moździerzu 2 garści świeżych jagód jałowca, przełóż do garnka i zalej wodą tak, by pokryła jagody. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Przecedź i odciśnij owoce, do wywaru dodaj 2 łyżki cukru i podgrzewaj na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje. Wlej litr czerwonego wina, wymieszaj, odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce, potem zlej do butelek. W razie problemów z pęcherzem moczowym pij rano po kieliszku.

 

ZASTOSOWANIE LECZNICZE:

Wewnętrznie: Jako środek moczopędny w leczeniu: zaburzeń oddawania moczu, obrzęków pochodzenia nerkowego i/lub sercowego. Wspomagająco w kamicy moczowej, w niewydolności wątroby i niedostatecznym wytwarzaniu żółci, zastoju w drogach żółciowych i związanych z tym zaburzeniach trawiennych. Stosowany w małych dawkach poprawia apetyt, zapobiega wzdęciom oraz poprawia trawienie.

Zewnętrznie: Olejek jałowcowy łagodzi dolegliwości reumatyczne, nerwobóle, bóle na tle gośćcowym. Kąpiele z dodatkiem jałowca działają relaksująco, łagodzą bóle mięśni i ścięgien.

Przeciwwskazania: Nie stosować w ostrych stanach zapalnych dróg moczowych i niewydolności nerek oraz w ciąży. Nie stosować zbyt długo lub w zbyt dużych dawkach, może to doprowadzić do podrażnienia przewodu pokarmowego i nerek. Najlepiej skonsultować się z lekarzem rodzinnym.

 

JAŁOWIEC JAKO PRZYPRAWA W WĘDLINIARSTWIE

Owoce jałowca używa się jako przyprawę do potraw mięsnych, marynat, pasztetów, do kiszenia kapusty. Jałowiec szczególnie doceniany jest przy wyrobie wędlin, ponieważ nadaje aromatyczny, korzenny i leśny smak. Owoce jałowca idealnie komponują się z aromatycznymi ziołami takimi jak majeranek, rozmaryn, tymianek, oraz warzywami jak czosnek i cebula.

 

Sprawdź naszą ofertę na JAŁOWIEC ! - link

http://destylacja.com/pl/searchquery/ja%C5%82owiec/1/phot/5?url=ja%C5%82owiec