Wino z Traniny suszonej

Dodano 14.10.2017

Tarnina (Prunus spinosa) to wysoki, ciernisty krzew, który można spotkać na skrajach lasów, podmokłych łąkach. Występuje niemal w całej Europie, w zachodniej Azji i północnej Afryce. W Polsce jest to gatunek pospolity na niżu i niższych położeniach górskich. Tarnina jest rośliną wykorzystywaną w ziołolecznictwie, miododają i dostarcza twardego drewna.

Kwiaty osadzone są najczęściej pojedynczo, rzadziej po dwa, bardzo rzadko po trzy do pięciu. Zbiera się je od kwietnia do maja (w słoneczne dni, po opadnięciu rosy). Suszy się je w temperaturze 35 °C lub na słońcu. Stosuje się pomocniczo w leczeniu kamicy moczowej, stanów zapalnych nerek, pęcherza moczowego i cewki moczowej.

Ciemnogranatowe owoce nazywane inaczej śliwą tarniny zbiera się jesienią (październik/listopad). Są bardzo kwaśne i nie nadają się do jedzenia na surowo. Cierpko-gorzki smak tracą po pierwszych przymrozkach, albo po przemrożeniu w zamrażalniku na 24 godziny. Pestki zawierają sporo cyjanowodoru (ok. 6%). Nie wolno ich rozgryzać, ani połykać.

Zawarte w owocach tarniny witaminy z grupy B, C, prowitaminę A, beta karoten, sole mineralne, garbniki, pektyny, dużo wapnia i magnezu i przeciwutleniacze potrafią skutecznie zwalczać problemy żołądkowe w przewlekłych nieżytach żołądka i jelit, mają działanie przeciwbiegunkowe, spowalniają ruchy robaczkowe jelit oraz wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Owoce tarniny mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Owoce dojrzewają pod koniec lata. Pod granatową skórką z niebieskawym nalotem kryje się zielony, cierpko-gorzki miąższ.

Uwaga: pestki zawierają sporo cyjanowodoru (od 3 do 6 %.). Nie wolno ich ani rozgryzać, ani połykać. Wino z tarniny nie tylko ma pyszny smak, ale też mnóstwo właściwości zdrowotnych.

 

Przepis na 10 litrów wina z tarniny:

  • 4 kg tarniny suszonej,
  • 9 litrów wody,
  • 3 kg cukru,
  • 1/2 opakowania drożdży BLACKTHORN WINE YEAST,
  • 1/2 opakowania pożywki VINO ACTIVE,
  • 1ml Pektofruit,

4 kg owoców tarniny należy zamrozić na 24 godziny. Zamrożone owoce wrzucić do garnka i zalać 5 litrami wrzątku. Po ostudzeniu do 50 °C dodać odpowiednią dawkę uwodnionego PektoFruit. Przeprowadzić proces enzymatyczny wg. Instrukcji.

Potem moszcz przelać do zbiornika fermentacyjnego wyposażonego w rurkę fermentacyjną. Zrobić syrop cukrowy z 2 kg cukru i 2 litrów wody i dodać do moszczu.

Po ostudzeniu do 30 °C dodać odpowiednią dawkę pożywki VINO ACTIVE i uwodnionych drożdże BLACKTHORN WINE YEAST. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić do fermentacji.

Po 10-14 dniach moszcz należy przecedzić przez worek filtracyjny i wlać do balona fermentacyjnego. Zrobić syrop cukrowy z 1 kg cukru i 1 l wody. Ostudzony syrop cukrowy należy dodawać stopniowo do wina.

Po okresie burzliwej fermentacji należy ściągnąć wino znad osadu. Pozostawić na fermentację cichą. Jak zakończy się fermentacja zlać z nad osadu i pozostawić wino na okres dojrzewania. I tu robi się ogromna rozpiętość czasowa. Część winiarzy zostawia w balonie od 1 do 3 miesięcy, a inni po roku, a nawet później rozlewają do butelek. Wino tarninowe dojrzewa dość długo.

 

Wg ogólnej opinii zupełną dojrzałość osiąga najwcześniej po 3 latach. Otrzymane wina tarninowe z tych drożdży charakteryzują się niepowtarzalnym bukietem, oryginalnym smakiem, przyjemnym aromatem i wyrazistą świeżością.

 

Pozostań z nami w kontakcie

 © Starowar  2009 – 2018