Śliwowica - napój Słowian - przepis

Dodano 14.10.2017

ŚLIWOWICA - napój alkoholowy wysokoprocentowy wyprodukowany ze śliwek węgierek.

 

Głównie produkowana jest m.in. w Austrii, na Morawach, Słowacji, Słowenii, Bułgarii, Rumunii. W Polsce ten trunek jest bardzo popularny i ma swoich wiernych smakoszy i koneserów smaku.

Z uwagi na to, że właśnie zaczyna się sezon na śliwki, a kończy się dopiero w październiku, już teraz udostępniamy Wam nasz przepis na nastaw śliwkowy.

 

Nasz przepis na 25 litrów nastawu śliwkowego:

  • 15 kg śliwek
  • 7 kg glukozy albo 6 kg cukru
  • 7 litrów wody
  • Drożdże do nastawów owocowych TURBO FRUIT
  • 1ml antypiany gorzelniczej 

 

INSTRUKCJA:

  • Nie wszystkie gatunki śliwek jednakowo nadają się do wyrobu destylatów. Najlepsze są śliwki węgierki.
  • Śliwki muszą być dojrzałe i wbrew obiegowej opinii nie powinny być zepsute.
  • Należy śliwki pozbawić pestek, zmiażdżyć, sparzyć wrzącą wodą.
  • Po ochłodzeniu napowietrzyć poprzez bardzo intensywne mieszanie i zadać drożdże i fermentować.
  • Nie należy prowadzić fermentacji w zbyt wysokiej temperaturze. Najlepiej jest gdy fermentacja trwa dłużej.
  • Aby nastaw nie kipiał w czasie fermentacji i gotowania powinno się dodać 1ml Antypiany gorzelniczej.
  • Po skończonej fermentacji nastaw poddajemy dalszej obróbce.

 

WAŻNE: Najlepsze śliwowice są bez dodatku wody i cukru.

Bardzo dobrą jakość śliwowicy otrzymujemy, gdy dodajemy 1,2 kg glukozy bez dodatku wody na 10 kg miazgi ze śliwek.

Powinno się destylować bez pestek - wprowadzają pod smak i zapach migdałów.

 

Według niektórych opinii, destylację należy przeprowadzić zaraz po skończonej fermentacji. Do zwykłych kotłów nastaw należy przecedzić. Posiadając kocioł z bełkotką gotujemy razem z gęstwą, wtedy mamy większą wydajność i śliwowica jest bardziej aromatyczna.

Pozostań z nami w kontakcie

 © Starowar  2009 – 2018