Kwiat Czarnego Bzu - Wino, Nalewka, Napar

Dodano 26.5.2018

Czarny bez ze względu na swoje właściwości lecznicze w medycynie ludowej był wykorzystywany od wieków. Kwiaty jak i owoce czarnego bzu należą do najcenniejszych surowców zielarskich.

Kwiat czarnego bzu maja wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych. Wykorzystuje się do wyrobu win, nalewek, oleju, octu, również można stosować w potrawach.


Kwiaty czarnego bzu mają ogromne właściwości lecznicze m.in. działają wykrztuśnie, rozrzedzają katar, działają napotnie, mają działanie antywirusowe, chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych, wzmacniają odporność, działają moczopędnie, wzmacniają naczynia włosowate, stabilizują krwiobieg, uśmierzają ból głowy, chłodzą, działają oczyszczająco, wychwytują wolne rodniki, przyspieszają przemianę materii, przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy, łagodzą stany zapalne skóry.



Kwiat czarnego bzu posiada wiele witamin i minerałów m.in. witaminy A, z grupy B, C oraz wapń, potas, sód, fosfor, magnez, żelazo, miedź, cynk. Również zawiera m.in. sterole, flawonoidy, kwasy fenolowe, cholinę obniżającą ciśnienie krwi, garbniki, rutynę.

 
Napary z kwiatu bzu czarnego stosujemy w czasie przeziębień i grypy, ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.
Nalewka z kwiatów bzu czarnego działa wzmacniająco na cały organizm między innymi wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.
 
Możemy dodawać do herbaty.
Zarówno kwiaty jak i owoc czarnego bzu są składnikiem wielu zdrowotnych mieszanek zielarskich.

 

Przepis na 1 litr nalewki z kwiatów czarnego bzu:

  • 15 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1/2 cytryny
  • 125 g cukru
  • 350 ml wody
  • 350 g spirytusu

 

Kwiaty czarnego bzu wrzucić do gąsiorka, dodać sok z wyciśniętej cytryny. Z wody i cukru przygotować syrop cukrowy. Ostudzonym syropem zalać kwiaty i odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na tydzień.

Po tygodniu nalew przecedzamy przez sito i dolewamy spirytus. Dokładnie wymieszać i odstawić na w ciemne miejsce. Co 2-3 dni wstrząsnąć butelką.

Po 4 tygodniach przefiltrować bibułą filtracyjną np. 320 St 37, rozlać do butelki i odstawić na następny miesiąc w ciemne i chłodne miejsce. Im dłużej leżakuje, tym będzie lepsza w smaku i aromacie.

 

Herbata z Kwiatów z Czarnego Bzu

2-3 łyżeczki suszonych lub świeżych kwiatów czarnego bzu

Kwiaty zalewamy w filiżance gorącą wodą i pozostawiamy do zaparzenia na 10 minut. Słodzimy miodem. Herbatka taka działa napotnie i rozgrzewająco. Niezastąpiona zwłaszcza w okresie zimowych przeziębień!

 

Przepis na wino z Kwiatów z Czarnego Bzu

200 g kwiatów sparzyć 2 litrami gorącej wody, zrobić syrop cukrowy z 0,5 kg cukru i 0,6 litra wody. Po ostygnięciu do temperatury 40 °C wlać do naczynia 5 litrowego, dodać 20g kwasku cytrynowego, 2g pożywki winiarskiej np. ACTIVIT 10g. Po ostygnięciu do 25-30 °C zadać odpowiednią dawkę uwodnionych drożdży np. WINE YEAST UNIVERSAL. Po 7 dniach ściągnąć płyn znad osadu, sok odcedzić i dodać wystudzony syrop cukrowy z 0,3kg cukru i 0,4 litra wody. Dobrze wymieszać i pozostawić do fermentacji na czas ok. 14 dni. Po wyklarowaniu, ściągnąć wino znad osadu i przelać do butelek.

 

Kwiat czarnego bzu można kupić u nas -> kliknij w link

Pozostań z nami w kontakcie

 © Starowar  2009 – 2018